• Реєстрація


Благодійний фонд Волошинівського НВК

2016-05-18

Робота благодійного фонду Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського

Благодійна діяльність - це дія по наданню добровільної безкорисливої пожертви фізичних або юридичних осіб у вигляді матеріальної, фінансової, організаційної чи іншої допомоги.  Як соціально значуща функція, реалізується через впорядкований та визначений законодавством вид діяльності.

Благодійна діяльність часто реалізується через організації такого спрямування, що є посередником між благодійниками та безпосередніми набувачами такої благодійності.

Це діяльність, завдяки якій громадські та приватні ресурси, а також   майно добровільно спрямовуються їхніми власниками для допомоги окремим соціально незахищеним групам людей, вирішення суспільних проблем, а також поліпшення умов громадського життя. Така підтримка надається  некомерційним і неполітичним організаціям, котрі відчувають нестачу в коштах для вирішення індивідуальних, професійних, культурних, суспільних завдань та життя суспільства.

Одним із напрямків благодійної діяльності є сприяння розвитку науки і освіти, реалізації науково-освітніх програм.

Умови сьогодення, нажаль, не дають змоги навчальному закладу функціонувати без допомоги благодійників. Не став винятком і наш заклад.

До 2015 року у Волошинівському НВК ім.. Р. Лужевського  діяв неофіційний благодійний фонд. На батьківських зборах обирали склад фінансової комісії, до якого входили батьки – представники з кожного класу,  відповідальну особу, яка збирала кошти, потім  вирішували і використовували на потреби закладу. Вкінці року на батьківських зборах звітувалися про надходження та витрати коштів. Завжди виникало безліч запитань: куди діли кошти, хто привласнив, навіщо, скільки, хто скільки дав і т.д.

Бажання створити офіційний фонд виникало постійно, проте страшно було братися за таку відповідальну справу. Багато радилися з представниками УОМС, з нашою колегою Калмиковою Наталією Павлівною,  яка була першопроходцем у районі з цього питання і врешті прийшли до висновку, що зволікати далі не можна. Ініціативна група батьків, діти яких навчаються в НВК, винесли цю пропозицію на загальні батьківські збори.

Ознайомили присутніх з методичними рекомендаціями МОН України з питань організації діяльності благодійних фондів у загальноосвітніх навчальних закладах (лист МОН України від 28.11.2013 № 1/9-848) та наголосили, що прийом благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб здійснюється в НВК виключно на добровільній основі, відповідно до постанови КМ України від 04.08.2000 р. № 1222 (із змінами) «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків: пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування».

Макаренко Наталія Вікторівна -  консультанта Баришівської районної державної нотаріальної контори Київської області, член батьківського комітету  4 класу Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського,   обґрунтувала мету створення благодійного фонду «Творці добра». Вона наголосила, що для забезпечення навчальним закладом сучасних цивілізованих умов здобуття загальної середньої освіти, що виходять з основного освітянського закону «Про загальну середню освіту», постанови Кабінету Міністрів України за № 1717 «Про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст освіти», структуру і 12-річний термін навчання, потрібно залучити широке коло зацікавлених осіб, в першу чергу батьків, підприємців до фінансування навчальних проектів, укладання вигідних для нас угод з вищими навчальними закладами України, розвитку науково-пошукової діяльності талановитої молоді закладу, забезпечення доступу до міжнародної інформації через «Інтернет», до бібліотек, архівів України, вивчення рідного краю через туристично-екскурсійні заходи. Програми по реформуванню навчального процесу потребують сучасного методологічного та технічного забезпечення, яке сьогодні не може фінансувати держава. Тому благодійний фонд — це вирішення проблем сучасного розвитку освіти, в освітньому закладі, зокрема. Було запропоновано учасникам зборів освітнього закладу підтримати ініціативу створення благодійного фонду «Творці добра».

Статут писали всі: батьки, вчителі допомагали, але основну роботу взяла на себе мама, Макаренко Наталія Вікторівна, вона ж є засновником Фонду.

На установчих зборах було обрано правління Фонду, затверджено Статут.

Розпочалася робота, яка вимагала часу. Зареєструвалися у Єдиному Державному Реєстрі 24.04.2015 року, 05.05.2015 року у відділі статистки, відкрили рахунок у Приватбанку.

Нині наш Фонд – це не просто папка із набором документів. Він діє, постійно поповнюється рахунок не лише батьками учнів. Долучилися до благодійництва і випускники минулих років, місцеві підприємці, жителі села. Реквізити Благодійного Фонду  подані на сайті НВК, доступ до якого мають всі бажаючі. Поряд розміщено інформацію про потреби закладу та звіт про використання коштів.

Благодійний фонд – це не місце акумулювання коштів на ремонт та придбання канцтоварів, як спочатку були переконані батьки. Чесно кажучи, цього ж побоювалися і ми.

Підприємцям вигідніше перераховувати  кошти на благодійні рахунки, оскільки з них не вираховують  податок на прибуток. Люди, котрі вкладають свої кошти, хочуть бачити їх цільове використання.

Прикладом такої благодійності став ремонт Музею Борщівських боїв, що розміщений у Волошинівському НВК ім. Р. Лужевського. Питання про його осучаснення стояло вже давно, але коштів на музей Всеукраїнського значення у держави не вистачало. У цьому році ми звернулися по допомогу через сайт НВК і знайшли підтримку. Нині допомагають усі: батьки, випускники, які брали безпосередню участь у створенні музею ще 30 років тому, підприємці.  Допомагають не тільки перераховуючи кошти. Шукають виконавців, самі виконують деякі види робіт. Закінчено ремонт приміщення. За нашими підрахунками було залучено близько 22 тисяч гривень. Попереду оновлення стендів та вітражів, створення нових розділів музею. На все це за попередніми підрахунками потрібно понад 70 тисяч гривень.

Сьогодні на рахунку у нас наявно більше 10 тисяч гривень. Маємо надію, що і решта коштів знайдеться. Попереджуючи Ваше запитання, скажу, всі матеріали, необхідні для поточного ремонту навчальних приміщень закладу, вже закуплені правлінням Фонду по безготівковому рахунку.

Проконтролювати надходження коштів на благодійний рахунок та їх використання досить легко. Правління звітується перед загальними батьківськими зборами, інформація розміщена на сайті НВК.

Звичайно, щоб Фонд був дієвим, потрібно постійно працювати, зустрічатися з людьми, переконувати їх, але чим швидше вони побачать результат, тим більше будуть допомагати. Небайдужих людей багато серед нас, просто інколи вони соромляться публічності.  Сьогодні, користуючись нагодою, хочу подякувати всім благодійникам і зокрема тим, хто опікується Волошинівським НВК ім. Р. Лужевського заради його розквіту і благополуччя.

Всі бажаючі приєднатися до «Творців добра» можуть знайти реквізити Фонду на сайті Волошинівського НВК ім. Р. Лужевського.

 

 

 

Всі новини ОЗО

Домашнє насильство

Куди телефонувати у випадках домашнього насильства

  • Національна поліція – 102 для повідомлення про факт насильства
  • Урядовий контактний центр – 15 47, де цілодобово надають інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які потерпіли від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, консультують з питань насильства стосовно дітей або загрози вчинення такого насильства
  • Система безплатної правової допомоги – 0 800 213 103
  • Національна «гаряча лінія» з питань запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації – 0 800 500 335 або 116 123

 

Що корисного почитати

Булінг у закладі освіти: як діяти педагогу

Запобігання та протидія домашньому насильству

Роз'яснення МОН щодо реагування на булінг у закладі освіти

Булінг у дитячому садку: на що звернути увагу

 

При відтворенні, передруку або розповсюдженні іншим способом матеріалів сайту посилання обов’язкове
ДОВЕРХУ